NCAI Mid Year 2022 Conference
Agenda
Morning Ceremony
Fellowship
6:45am - 7:15am
Town Square Park located across from the Convention Center
Duration: 30 minutes
The public is invited to attend NCAI’s Morning Ceremony. This gathering will help us start our day in a good way by sharing encouraging stories of faith and strengthening our relationships.
Alaska Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Tikahtnu C – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Eastern Oklahoma Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Tubughnenq 4 – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Great Plains Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Tikahtnu A – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Midwest Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Tubughnenq 5 – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Northeast Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Tikahtnu D – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Northwest Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Tubughnenq 3 – Dena’ina Cente
Duration: 1 hour
Pacific Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Tikahtnu E – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Rocky Mountain Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Summit Hall 5/6 – Egan Center
Duration: 1 hour
Southeast Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Summit Hall 2 – Egan Center
Duration: 1 hour
Southern Plains Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Summit Hall 3 – Egan Center
Duration: 1 hour
Southwest Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Summit Hall 1 – Egan Center
Duration: 1 hour
Western Region Caucus Meeting
Caucus Meeting
7:15am - 8:15am
Summit Hall 4 – Egan Center
Duration: 1 hour
Registration/Rules & Credentials Open
Registration
7:30am - 5:00pm
First Floor Lobby - Dena’ina Center
Duration: 9 hours 30 minutes
Resolutions Open
Resolutions
7:30am - 5:00pm
Kahtnu 1 – Dena’ina Center
Duration: 9 hours 30 minutes
Youth: Morning Gathering
Youth
8:00am - 8:20am
Duration: 20 minutes
Ask questions about yesterday’s agenda and discuss the upcoming day.
Youth: Second General Assembly
Youth
8:25am - 12:00pm
Duration: 3 hours 35 minutes
Attend the second general assembly from the main agenda.
Elders’ Lounge Open
Fellowship
8:30am - 4:00pm
Kahtnu 2 - Dena’ina Center
Duration: 7 hours 30 minutes
General Assembly: Call to Order
General Assembly
8:30am - 8:35am
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 5 minutes
Speaker:
Mark Macarro
1st Vice President, NCAI, Chairmen, Pechanga Band of Luiseño Indians
General Assembly: Invocation
General Assembly
8:35am - 8:40am
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 5 minutes
Speaker:
Daniel Lupie
Yupik/Native Village of Tuntutuliak
General Assembly: Native Youth/Cultural Presentation
General Assembly
8:40am - 9:00am
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 20 minutes
General Assembly: NCAI Youth Commission Update
General Assembly
9:00am - 9:15am
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 15 minutes
Speakers:
Yananeowi Logan
Youth Commission Co-Vice President
Jonathan Arakawa
Youth Commission Co-Vice President
Marketplace Open
Marketplace
9:00am - 5:00pm
Eklutna 3 – Dena’ina Center
Duration: 8 hours
General Assembly: White House Update
General Assembly
9:15am - 9:35am
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 20 minutes
Speaker:
PaaWee Rivera
White House Senior Advisor and Director of Tribal Affairs
General Assembly: Tribally Driven Public Safety: Violence Against Women Act 2022
General Assembly
9:35am - 10:00am
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 25 minutes
We will focus on celebrating the win of VAWA 2022 and the priorities of Tribal Nations to implement the law in Indian Country.
General Assembly: Mobilizing the Power of Native Vote in 2022
General Assembly
10:00am - 10:25am
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 25 minutes
This segment will provide brief updates on voting rights issues in both Alaska and the lower 48 states, including information on Alaska's special election to fill its U.S. House of Representatives seat and on the implementation of the President's Memorandum on Promoting Access to Voting.
General Assembly: Tribal Leader Discussion
General Assembly
10:25am - 10:45am
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 20 minutes
General Assembly: White House Council on Environmental Quality Update
General Assembly
10:45am - 11:00am
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 15 minutes
Speaker:
Brenda Mallory
Chair, White House Council on Environmental Quality
General Assembly: Department of the Interior Update
General Assembly
11:00am - 11:10am
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 10 minutes
Speaker:
Deb Haaland
Secretary, U.S. Department of the Interior
General Assembly: Tribal Food Subsistence in a Changing Climate
General Assembly
11:10am - 11:40pm
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 12 hours 30 minutes
Speakers:
Patrick DePoe
Vice-Chairman, Makah Tribe
Gary Harrison
Traditional Chief and Chairman, Chickaloon Native Village
Dr. Valarie BlueBird Jernigan
Professor of Rural Health, Center for Indigenous Health Research and Policy, Oklahoma State University
Raina Thiele
Senior Advisor to the Secretary on Alaska Affairs, U.S. Department of the Interior
This tribal discussion will identify food subsistence priorities for Tribal Nations in the face of climate change, describe how the Biden Administration is prioritizing traditional food practices, and explore how Tribal communities can sustain their traditional food practices through self-governance opportunities.
General Assembly: Tribal Leader Discussion
General Assembly
11:40am - 12:00pm
Eklutna 1 / 2 – Dena’ina Center
Duration: 20 minutes
Invite Only: Sovereignty Institute Luncheon
Listening Session
12:00pm - 1:00pm
Tikahtnu D – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Lunch Recess
Break
12:00pm - 1:25pm
Duration: 1 hour 25 minutes
Youth: Networking Luncheon for Youth
Youth
12:00pm - 1:20pm
Tikahtnu A – Dena’ina Center
Duration: 1 hour 20 minutes
The Youth Commission will be hosting a lunch with team building, networking, and Movement as Medicine exercises.
Youth: Concurrent Breakout Sessions
Youth
1:20pm - 2:25pm
Duration: 1 hour 5 minutes
Attend a breakout session from the main agenda.
Census Data as a Tool for Self Determination - Current Threats and Opportunities
Breakout Session
1:25pm - 2:25pm
Tubughnenq 4 – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Speakers:
Nicole Borromeo
Executive Vice-President & General Counsel, Alaska Federation of Natives
Jessica Imotichey
Alaska Census Partnership Specialist, U.S. Census Bureau
Chris Kolerok
Director Public Policy, Cook Inlet Housing Authority
Robert Santos
Director, U.S. Census Bureau (video remarks)
James Tucker
Lawyer's Committee for Civil Rights Under Law, Native Census Counts Consultant
Census data is critical to Tribal Nations because it is used in federal funding formulas, redistricting and representation, federal/state/local decision making, and local tribal governance. However, problems with the accuracy and availability of 2020 Census data, the persistent undercount of AI/ANs living on reservations, the lack of AIAN participation in the ACS, the impact of census data on redistricting efforts, and planning for the 2030 Census, including the possible use of tribal administrative data, are all either threats or opportunities for Tribal Nations. During this session, participants will learn about the latest updates on census data issues and will discuss how Tribal Nations can take action to ensure the most accurate and fair census data for their communities now and in the 2030 Census.
From Paper to Prosecutions: Implementing VAWA 2022
Breakout Session
1:25pm - 2:25pm
Tikahtnu C – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
During this facilitated discussion, Tribal Nations will share their experiences with the pilot for the 2013 VAWA provisions and open up dialogue with other Nations regarding the VAWA 2022 Alaska Pilot Program and Alaska Public Safety Advisory Committee.
No Place Like Home: Housing Insecurity and Access in Indian Country
Breakout Session
1:25pm - 2:25pm
Tubughnenq 3 – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Speakers:
Sami Jo Difuntorum
Executive Director, Siletz Housing Authority
Elizabeth Elliot
Executive Director, Northern Circle Indian Housing Authority
Carol Gore
President & CEO, Cook Inlet Housing Authority
Tony Walters
Executive Director, Native Indian Housing Council
The price of housing continues to soar in nearly every city across the U.S. and income inequality is at time high. For those seeking housing in Indian Country, the pandemic coupled with rising costs, low housing stock, and overcrowding has taken a long-standing housing crisis and dialed it up a notch. How are Tribal Nations addressing this issue and providing shelter for the most marginalized communities within Indian Country? Housing advocates from across Indian Country will discuss innovative housing projects and share their thoughts on strategies and solutions to current housing issues.
Economic Sovereignty: Fixing Taxation and Capital Flow in Indian Country
Breakout Session
2:35pm - 3:35pm
Tubughnenq 5 – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Speakers:
Ron Allen
Chairman, Jamestown S'Klallam Tribe
Casey Lozar
Vice President, Center for Indian Country Development
Mary Miner
Vice President of Community Development, Alaska Growth Capital
F. Michael Willis
Partner; Hobbs, Dean, Strauss, and Walker
Join the discussion with tribal leaders and experts leveraging public and private capital and partnerships in the fight to fix taxation and capital flow in Indian Country. Both the Administration and Congress have signaled political will to combat tax and economic disparity in Indian Country with all tools available, and innovative tools to come. Your active engagement as part of this discussion will be key to maintaining this momentum for progress and to ensure that bold solutions work for all of Indian Country.
In Our Ancestors Footsteps: Co-Management, Sacred Areas, and Religious Rights
Breakout Session
2:35pm - 3:35pm
Tubughnenq 4 – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Speakers:
Stephenne Harding
Senior Director of Lands, White House Council of Environmental Quality
Erik Stegman
Chief Executive Officer, Native Americans in Philanthropy
Kevin Washburn
Dean, University of Iowa College of Law
The Biden Administration has identified tribal ecological knowledge and land management practices are priorities to include into federal land management plans. With the launch of the America the Beautiful Initiative, this session will describe the lessons learned from previous co-management opportunities and explore the future of tribal co-management on public and private lands.
Missed Connections: The Importance of Building Robust Broadband and Cellular Networks
Breakout Session
2:35pm - 3:35pm
Tubughnenq 3 – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Speakers:
Hallie Bissett
Executive Director, Alaska Native Village Corporation Association
Danae Wilson
Technology Manager, Nez Perce Tribe
Traci Morris
Executive Director, American Indian Policy Institute
Telecommunications infrastructure buildout in Alaska, one of the toughest terrains in the world, presents unique and perplexing challenges. However, Tribal Nations always have -- and always will -- rise to the occasion. When it comes to facing challenges, innovation is our tradition. Join our panelists to discuss obstacles to deploying effective telecommunications networks and strategies to overcome.
Protecting Our Homelands Forever: Respecting Sovereignty in the Land into Trust Process
Breakout Session
2:35pm - 3:35pm
Tikahtnu C – Dena’ina Center
Duration: 1 hour
Speakers:
Clinton Cook Sr.
President, Craig Tribal Association
Matthew Newman
Senior Staff Attorney, Native American Rights Fund
Richard Peterson
President, Central Council of the Tlingit and Haida Indian Tribes of Alaska
Michael Williams Sr.
Chief, Akiak Native Community
Placing tribal homelands into trust process is one important way to ensure they are protected for the generations to come. In Alaska, placing land into trust comes with unique and specific challenges that must be specifically addressed. This panel discussion will look at the issue of increase trust lands in Alaska and its importance for exercising tribal sovereignty.
Youth: A Conversation on Health and Sustainability
Youth
4:00pm - 5:00pm
Duration: 1 hour
This presentation will explore the intersection between environmental and cultural sustainability, food sovereignty, and gender and queerness, showing the centrality of these conversations to effectively fighting the climate crisis and advocating for Native lands.
Economic, Finance & Community Development Committee Meeting
Committee Meeting
4:00pm - 6:00pm
Tubughnenq 5 – Dena’ina Center
Duration: 2 hours
Human Resources Committee Meeting
Committee Meeting
4:00pm - 6:00pm
Tubughnenq 4 – Dena’ina Center
Duration: 2 hours
Land & Natural Resources Committee Meeting
Committee Meeting
4:00pm - 6:00pm
Tikahtnu C – Dena’ina Center
Duration: 2 hours
Litigation & Governance Committee Meeting
Committee Meeting
4:00pm - 6:00pm
Tikahtnu E – Dena’ina Center
Duration: 2 hours
Veterans Committee Meeting
Committee Meeting
4:00pm - 6:00pm
Tubughnenq 3 – Dena’ina Center
Duration: 2 hours
Youth: Setting the Table Film Screening
Youth
5:10pm - 6:15pm
Duration: 1 hour 5 minutes
Setting the Table was created to activate the public and increase public comments during the most recent Alaska Roadless Rule Public Comment Period. Opening dialogue around sustainable economy that shifts extractive methods to create regeneration.